Straipsniai

Išsaugokime bajoriškąjį kultūros paveldą

Kalėdos su midijomis

PER KALĖDAS BAJORIŠKAI SU KIDULIŲ DVARO JUOZO VILKENIO VYNAIS LIETUVOJE – KAIP PRIE VIDURŽEMIO JŪROS

                       

Kai mūsų giminės protingieji, darbštieji ir sveikieji išvyko iš Lietuvos ten, kur galima gyventi, dirbti ir uždirbti atostogoms prie Viduržemio jūros, mums, čia likusiems nėra jokio reikalo virkauti ir keikti pačių išrinktą „valdžią“. Per Kalėdas ar Naujuosius bajoriškai šilčiau apsirenkime, pasiimkime puodą, peilį, aliejaus, įsidėkime krepšin Juozo Vilkenio iš Kidulių dvaro vyno butelį (Kiduliai – antroje pusėje Jurbarko, Juozo tel. +370656 54644), citriną, česnaką, svogūną, petražolių ar kitų kvapiųjų žolelių saujelę, parduotuvėje nusipirkime atvėsintų midijų (galima ir virtų užšaldytų), baltos duonos ir pirmyn į šalnojantį pajūrį, prie šiaušiančių bangas marių, braukimės į apšerkšnijusį mišką ar apšarmojusį karklyną prie žvarbaus ežero, upės, tvenkinio ar net kūdros, pasigaminkime midijų su vynu ir ko mums ne linksmybės prie vandens, ko mums ne atostogos prie Viduržemio jūros... 

Svarbiausia midijas geldelėse kruopščiai nuplauti vandeniu ir 10 minučių pamirkyti pasūdytame vandenyje. Nuo sūrimo geldelės turi užsidaryti, prasidariusias reikia išmesti. Midijas vėl perplauti ir atidėti į šalį.

 

MIDIJOS GELDELĖSE, PAKEPINTOS JUOZO VLKENIO PIENIŲ VYNE. Įkaitinti puode arba aukštoje keptuvėje 20g aliejaus ir jame apkepinti tris smulkiai sukapotas česnako skilteles, 20g smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno, žiupsnelį druskos, sudėti 300g šviežių gerai nuplautų ir nuvalytų mėlynųjų arba baltųjų moliuskų (midijų) (jei yra atsivėrę moliuskai, tai juos išmesti, nes jie jau negyvi). Pagardinti žiupsneliu maltų juodųjų pipirų, užpilti 200g Juozo Vilkenio pienių vyno, įberti 5g smulkiai supjaustytų petražolių, uždengti ir kaitinti 6-8 min. Pakeptas geldeles dar kartą patikrinti: neatsivėrusias geldeles išmesti, o likusias apšlakstyti 10g citrinos sulčių. Viską suversti į dubenėlį ir patiekti ant lėkštės, šalia dėti 20g citrinos skiltelę (ne griežinėlį, nes iš griežinėlio nepatogu išspausti sultis), papuošti petražolės šakele.

Midijos valgomos ne šaukštu ar šakute, o kriauklele išskobiamas kitos kriauklelės midija ir  gardusis bei  kvapnusis skystis taip pat semiamas su ta pačia kriauklele. Patiekti su skrudinta balta duona ir taure Juozo Vilkenio pienių vyno!!!

MIDIJOS GELDELĖSE, PAKEPINTOS JUOZO VLKENIO PIENIŲ VYNE SU GRIETINĖLE. Įkaitinti puode arba aukštoje keptuvėje 20g aliejaus ir jame apkepinti tris smulkiai sukapotas česnako skilteles, 20g smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno, žiupsnelį druskos, sudėti 300g šviežių gerai nuplautų ir nuvalytų mėlynųjų arba baltųjų moliuskų (midijų) (jei yra atsivėrę moliuskai, tai juos išmesti, nes jie jau negyvi). Pagardinti žiupsneliu maltų baltųjų pipirų, įpilti 50g grietinėlės, 100g Juozo Vilkenio pienių vyno, įtarkuoti arba plonais šiaudeliais supjaustyti 10g citrinos cedros, uždengti ir kaitinti 6-8 min. Pakeptas geldeles dar kartą patikrinti: neatsivėrusias geldeles išmesti, o likusias apšlakstyti 10g citrinos sulčių. Viską suversti į dubenėlį ir patiekti ant lėkštės, šalia dėti 20g citrinos skiltelę (ne griežinėlį, nes iš griežinėlio nepatogu išspausti sultis), papuošti citrinos cedros plonais šiaudeliais. Midijos valgomos ne šaukštu ar šakute, o kriauklele išskobiamas kitos kriauklelės midija ir  gardusis bei  kvapnusis skystis taip pat semiamas su ta pačia kriauklele. Patiekti su skrudinta balta duona ir taure Kidulių dvaro pienių vyno!!!

 MIDIJOS GELDELĖSE, PAKEPINTOS JUOZO VLKENIO MĖTINIAME UOGŲ VYNE. Įkaitinti puode arba aukštoje keptuvėje 20g aliejaus ir jame apkepinti tris smulkiai sukapotas česnako skilteles, 20g smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno, žiupsnelį druskos, sudėti 300g šviežių gerai nuplautų ir nuvalytų mėlynųjų arba baltųjų moliuskų (midijų) (jei yra atsivėrę moliuskai, tai juos išmesti, nes jie jau negyvi). Pagardinti žiupsneliu maltų juodųjų pipirų, 20g vyšnių uogienės atskiesti 150g Juozo Vilkenio mėtinio uogų vyno, įberti žiupsnelį Provanso žolelių, uždengti ir pakaitinti 6-8 min. Pakeptas geldeles dar kartą patikrinti: neatsivėrusias geldeles išmesti. Viską suversti į dubenėlį, užberti 5g smulkiai sukapotų mėtų lapelių ir patiekti ant lėkštės, šalia dėti 20g citrinos skiltelę (ne griežinėlį, nes iš griežinėlio nepatogu išspausti sultis), papuošti mėtų šakelę. Midijos valgomos ne šaukštu ar šakute, o kriauklele išskobiamas kitos kriauklelės midija ir  gardusis bei  kvapnusis skystis taip pat semiamas su ta pačia kriauklele. Patiekti su skrudinta balta duona ir taure Juozo Vilkenio mėtinio uogų vyno!!!

MIDIJOS GELDELĖSE, PAKEPINTOS JUOZO VLKENIO ŠEŠIŲ UOGŲ VYNE. Įkaitinti puode arba aukštoje keptuvėje 20g aliejaus ir jame apkepinti tris smulkiai sukapotas česnako skilteles, 20g smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno, žiupsnelį druskos, sudėti 300g šviežių gerai nuplautų ir nuvalytų mėlynųjų arba baltųjų moliuskų (midijų) (jei yra atsivėrę moliuskai, tai juos išmesti, nes jie jau negyvi). Pagardinti žiupsneliu maltų juodųjų pipirų, 20g spanguolių uogienės atskiesti 100g Juozo Vilkenio šešių uogų vyno, įberti žiupsnelį kaukazietiškų prieskonių mišinio (chmeli-suneli), uždengti ir pakaitinti 6-8 min. Pakeptas geldeles dar kartą patikrinti: neatsivėrusias geldeles išmesti. Viską suversti į dubenėlį, užberti 5g smulkiai sukapotų petražolių lapelių ir patiekti ant lėkštės, šalia dėti 20g citrinos skiltelę (ne griežinėlį, nes iš griežinėlio nepatogu išspausti sultis), papuošti petražolės šakele. Duoti su skrudinta balta duona ir taure Juozo Vilkenio šešių uogų vyno!!!

MIDIJOS GELDELĖSE, PAKEPINTOS JUOZO VLKENIO JUODŲJŲ SERBENTŲ VYNE. Į Įkaitinti puode arba aukštoje keptuvėje 20g aliejaus ir jame apkepinti tris smulkiai sukapotas česnako skilteles, 20g smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno, žiupsnelį druskos, sudėti 300g šviežių gerai nuplautų ir nuvalytų mėlynųjų arba baltųjų moliuskų (midijų) (jei yra atsivėrę moliuskai, tai juos išmesti, nes jie jau negyvi). Pagardinti žiupsneliu maltų juodųjų pipirų, 20g juodųjų serbentų uogienės atskiesti 150g Juozo Vilkenio juodųjų serbentų vyno, uždengti ir pakaitinti 6-8 min. Pakeptas geldeles dar kartą patikrinti: neatsivėrusias geldeles išmesti. Viską suversti į dubenėlį, užberti 5g smulkiai sukapotų juodųjų serbentų lapelių ir patiekti ant lėkštės, šalia dėti 20g citrinos skiltelę (ne griežinėlį, nes iš griežinėlio nepatogu išspausti sultis), papuošti  juodųjų serbentų šakele. Midijos valgomos ne šaukštu ar šakute, o kriauklele išskobiamas kitos kriauklelės midija ir  gardusis bei  kvapnusis skystis taip pat semiamas su ta pačia kriauklele. Patiekti su skrudinta balta duona ir taure Juozo Vilkenio juodųjų serbentų vyno!!!

                

VIRTOS UŽŠALDYTOS MIDIJOS, PATROŠKINTOS JUOZO VLKENIO PIENIŲ VYNE SU PETRAŽOLĖMIS. Virtas užšaldytas midijas atlaidinti pakelyje, paspaudyti ranka, kad midijos atsiskirtų viena nuo kitos. Įkaitinti puode arba aukštoje keptuvėje 20g aliejaus ir jame apkepinti tris smulkiai sukapotas česnako skilteles, 20g smukliai supjaustyto raudonojo svogūno, žiupsnelį druskos, žiupsnelį maltų juodųjų pipirų, įpilti 200g Juozo Vilkenio iš Kidulių dvaro pienių vyno, įberti 5g smulkiai supjaustytų petražolių, 5g smulkiai supjaustytų svogūnlaiškių, uždengti ir užvirinti. Tada sudėti 150g atlaidintų virtų midijų ir maišant užvirinti. Virti ne ilgiau 2 minučių. Viską suversti į dubenėlį ir patiekti ant lėkštės, šalia dėti 20g citrinos skiltelę (ne griežinėlį, nes iš griežinėlio nepatogu išspausti sultis), papuošti petražolės šakele. Valgyti su šaukštu. Patiekti su skrudinta balta duona ir taure Juozo Vilkenio pienių vyno!!!

 

VIRTOS UŽŠALDYTOS MIDIJOS, PATROŠKINTOS JUOZO VLKENIO PIENIŲ VYNE SU GRIETINĖLE IR ROZMARINAIS. Virtas užšaldytas midijas atlaidinti pakelyje, paspaudyti ranka, kad midijos atsiskirtų viena nuo kitos. Įkaitinti puode arba aukštoje keptuvėje 20g aliejaus ir jame apkepinti tris smulkiai sukapotas česnako skilteles, 20g smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno, žiupsnelį druskos, žiupsnelį maltų baltųjų pipirų, įpilti 10g sojos padažo, 50g kaimiškos grietinėlės, 100g Juozo Vilkenio pienių vyno, įberti 5g smulkiai supjaustytų rozmarinų,  uždengti ir užvirinti. Tada sudėti 150g atlaidintų virtų midijų ir maišant užvirinti. Virti ne ilgiau 2 minučių. Viską suversti į dubenėlį ir patiekti ant lėkštės, šalia dėti 20g citrinos skiltelę (ne griežinėlį, nes iš griežinėlio nepatogu išspausti sultis), papuošti rozmarino šakele. Valgyti su šaukštu. Patiekti su skrudinta balta duona ir taure Juozo Vilkenio pienių vyno!!!

VIRTOS UŽŠALDYTOS MIDIJOS, PATROŠKINTOS JUOZO VLKENIO MĖTINIAME UOGŲ  VYNE SU ŠVIEŽIAIS MIŠKO GRYBAIS. Virtas užšaldytas midijas atlaidinti pakelyje, paspaudyti ranka, kad midijos atsiskirtų viena nuo kitos. Įkaitinti puode arba aukštoje keptuvėje 20g aliejaus ir jame apkepinti tris smulkiai sukapotas česnako skilteles, 20g smulkiai supjaustyto svogūno, žiupsnelį druskos, žiupsnelį maltų baltųjų pipirų, 200g ką tik surinktų ir nuvalytų miško grybų. Po to įpilti 10g sojos padažo, 50g kaimiškos grietinėlės, 100g Juozo Vilkenio mėtinių uogų vyno, įberti 2g smulkiai supjaustytų čiobrelių,  uždengti ir užvirinti. Tada sudėti 150g atlaidintų virtų midijų ir maišant užvirinti. Virti ne ilgiau 2 minučių. Viską suversti į dubenėlį ir patiekti ant lėkštės, šalia dėti 20g citrinos skiltelę (ne griežinėlį, nes iš griežinėlio nepatogu išspausti sultis), papuošti čiobrelio šakele. Valgyti su šaukštu. Patiekti su skrudinta balta duona ir taure Juozo Vilkenio mėtiniu uogų vyno!!!

 

VIRTOS UŽŠALDYTOS MIDIJOS, PATROŠKINTOS JUOZO VLKENIO JUODŲJŲ SERBENTŲ VYNE SU GRIETINĖLE IR PELETRŪNAIS. Virtas užšaldytas midijas atlaidinti pakelyje, paspaudyti ranka, kad midijos atsiskirtų viena nuo kitos. Įkaitinti puode arba aukštoje keptuvėje 20g aliejaus ir jame apkepinti tris smulkiai sukapotas česnako skilteles, 20g smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno, žiupsnelį druskos, žiupsnelį maltų juodųjų pipirų. Po to įpilti 10g sojos padažo, 50g kaimiškos grietinėlės, 100g Juozo Vilkenio juodųjų serbentų vyno, uždengti ir užvirinti. Tada sudėti 150g atlaidintų virtų midijų,  įberti 5g nuskabytų peletrūnų lapelių ir, maišant, užvirinti. Virti ne ilgiau 2 minučių. Viską suversti į dubenėlį ir patiekti ant lėkštės, šalia dėti 20g citrinos skiltelę (ne griežinėlį, nes iš griežinėlio nepatogu išspausti sultis), papuošti peletrūno šakele. Valgyti su šaukštu. Patiekti su skrudinta balta duona ir taure Juozo Vilkenio pienių vyno!!!

JUOZO VILKENIO SERTIFIKUOTI TAUTINIAI VYNAI SU KREVETĖMIS

„Madingų“ knygų visiškai nemokančioms valgių gaminti namų šeimininkėms autorė Beata Lietuvoje išplatino karališkų krevečių su kiaukutu gamybos būdą, aprašytą dar „Gastronomie practique, etudes culinaires“, Paris,1926 m. ir atžymėtą, kaip senovinį ir labiausiai netikusį aukštąjai virtuvei, nes taip krevetės, net ir karališkos, yra ne vartojamos, ne vagomos, o naudojamos patiekalams papuošti.

O jei kas pamėgins jas valgyti ir atlups uodegos kiaukutą, pirmiausia iš uodegos privalės ištraukti juodą mėšlažarnę. Tuo tarpu Beata moko: “Valgome taip: nurauname galvas, išlukštename ir su duona suvartojame visas sultis, iš jų išbėgusias ir su aliejumi, česnaku bei druska susimaišiusias“. O aš sakau, - net nemėginkite, nes krevetei reikia nurauti ne galvą, o uodegą, kadangi valgoma tik uodega. Jei Beatos būdu nuo kūno nurausite uodegą, išsiraus dalis šlykščiai juodų žarnų su visais mikalais-šikalais, kurie sutekės į sultis ir jas pavers vemti verčiančiu nekokiu net ir dvokiančiu vaizdeliu.

Profesionalūs kulinarai ir virėjai žino, kad restoranų, kavinių, barų patiekalai iš karališkų krevečių gaminami tik iš karališkų krevečių nuluptų uodegėlių, kurioms yra išimtos mėšlažarnės, bet grožio sumetimais paliktais paskutinio šarvo nareliais su uodegėlėmis.

 

KARALIŠKOS KREVETĖS, APKEPTOS JUOZO VLKENIO PIENIŲ VYNE SU PELETRŪNAIS. Patariu rinktis tas užšaldytas karališkų krevečių uodegėles, kurios yra nuluptos su ištraukta iš uodegos žarnele. Vienai porcijai užtenka 4 krevečių uodegėlių. Krevetes atlaidinti.

Yra kelios dešimtys krevečių ruošimo apkepimo vyne būdų, bet man labiausiai patinka krevetės taip, kaip mane mokė senas žvejas Salvadore iš Katalonijos Fornelio. Jo senoviniu kataloniečių žvejų būdu paruoštos krevetės būna ne tik sultingos, minkštos, bet ir gerai įmirkusios vyne, - kaip Salvadore sakydavo -  prie gero vyno geriausias užkandis – vyne įmirkusi krevetė. Pamėginau jas gaminti su Juozo Vilkenio iš Kidulių dvaro sertifikuotu pienių vynu ir buvau sužavėtas skoniu bei kvapu. Taigi, keptuvėje įkaitinti 10g alyvuogių aliejaus ir jame apkepinti dvi smulkiai sukapotas česnako skilteles, 10g smulkiai supjaustyto svogūno, žiupsnelį druskos, žiupsnelį grūstų juodųjų pipirų. Po to įpilti 50g Juozo Vilkenio pienių vyno, uždengti ir užvirinti. Tada sudėti 4 karališkų krevečių uodegėles, įberti 5g nuskabytų peletrūnų lapelių ir užvirinti. Kai vynas užverda, nukelti nuo ugnies ir, maišant, dar kiek palaikyti skystyje. Pateikiant, krevetes sudėti į dubenėlį, užpilti visą skystį. Patiekti su skrudinta balta duona ir taure Juozo Vilkenio pienių vyno!!!

 

GRUZDINTOS KARALIŠKOS KREVETĖS SU JUOZO VLKENIO MĖTINIO UOGŲ VYNO PAGARDU.  80g išsijotų kvietinių miltų D-550 išmaišyti su 5g druskos, 5g kokoso drožlių, 1g prieskonių mišinio su česnaku žuviai, 1g maltų raudonųjų saldžių paprikų. 200g užšaldytų karališkų krevečių uodegėlių, kurios yra nuluptos su ištraukta iš uodegos žarnele atlaidinti. Uodegėles pavolioti miltuose ir gruzdinti gruzdintuvėje (fritiūrinėje), kol gražiai apskrus. Patiekti papuoštas mėtų šakele su mėtinio uogų vyno aviečių pagardu, skrudinta balta duona ir taure Juozo Vilkenio mėtinio uogų vyno!!!

 

MĖTINIO UOGŲ VYNO IR AVIEČIŲ PAGARDAS. 30g aviečių džemo išmaišyti su 50g Juozo Vilkenio mėtiniu uogų vyno, 3g smulkintų kaparėlių, sutrinta česnako skiltele ir 2g kapotų mėtų. Pagardinti druska ir maltais baltaisiais pipirais.

 

 

GRUZDINTOS KARALIŠKOS KREVETĖS SU ŠPINATŲ PAGARDU. 80g išsijotų kvietinių miltų D-550 išmaišyti su 5g druskos, 1g prieskonių mišinio su česnaku žuviai, 1g maltų raudonųjų saldžių paprikų. 200g užšaldytų karališkų krevečių uodegėlių, kurios yra nuluptos su ištraukta iš uodgos žarnele atlaidinti. Uodegėles pavolioti miltuose ir gruzdinti gruzdintuvėje (fritiūrinėje), kol gražiai apskrus. Patiekti papuoštas petražolės šakele su špinatų pagardu, skrudinta balta duona ir taure Juozo Vilkenio juodųjų serbentų vyno!!!

ŽALIASIS ŠPINATŲ PAGARDAS. Blenderiu suplakti 30g špinatų, 30g grietinėlės, 2g išspausto česnako, 2g sojos padažo, žiupsnelį maltų juodųjų pipirų, sudėti į prikaistuvį ir užvirinti.

Jei kam reikės šių patiekalų technologinių kortelių, paskambinkite tel 8617 24338, - atsiųsiu.

 

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas

Vincentas Sakas

Mob. tel. +370617 24 338

El.paštas: vsakas@gmail.com

Melnragė, 2014 m. lapkričio 17 d