Straipsniai

Išsaugokime bajoriškąjį kultūros paveldą

Karštas lietuviškas vynas

PER ŠVENTAS KALĖDAS GERKIME TAUTIŠKĄ KARŠTĄ VYNĄ

 

Nereikia manyti, kad lietuviai nemokėjo gerti vyno. Atvirkščiai, kelis tūkstantmečius iki Kristaus savo protėvynėje ir vynuoges augino, ir vyną gamino, ir jį gėrė. Atsikraustę į atšiaurius kraštus, į dabartinę Lietuvą, vyną pradėjo gaminti iš čia augusių gėrybių. Suprantama, ir savo gamybos uogų, vaisių vyną gėrė, ir iš kitų kraštų vynuogių vyno atsiveždavo. Atvežtinis kainuodavo brangiai, tad jį vartojo Lietuvos karaliai, kunigaikščiai, didikai ir bajorai.

Švedams pradėjus gerti karštą vyną, ši mada kaip mat atkeliavo į kitus Europos kraštus, o kadangi Lietuva tais laikais nebuvo kažkokia atsilikusi provincija, o viena galingiausių ir didžiausių valstybių Europoje (beje, ir to žodžio - provincija, ir tokio supratimo anais laikais nebuvo), todėl karšto vyno gėrimas tapo būtinu aristokratams, dvasininkams, vienuoliams ir turtingiems žmonėms.

 Tarpukario arba Smetonos laikotarpiu kiekvienas turtingas žmogus žiemą ir ypač per Kalėdas gamindavosi karštą vyną. Gaminti karštą vyną jokiu būdu nepatikėdavo tarnaitėms, nes kiekvieno tikro vyro garbės reikalas būdavo pačiam pagal savo išskirtinį receptą paruošti karšto vyno.

 Rusams okupavus Lietuvą ir uždraudus švęsti Šventas Kalėdas, karšto vyno gėrimas tapo iš dalies užmirštas. Tik klebonijose gaspadinės dar mokėjo gaminti karštą vyną iš saldaus kagoro. Slapta užsidengus langus nesurusėjusiose ir nesukomunistėjusiose, dažniausiai tikinčiose inteligentų šeimose per šventas Kalėdas iš tais laikais galimų gauti Krymo madeiros, Krymo portveino arba moldaviškų bei bulgariškų sausų vynų vyrai didžiuodamiesi gamindavo karštą vyną. Galiu drąsiai tvirtinti, kad karštą vyną mokėjo gaminti tarybmečio įžymūs kūrėjai (architektai, aktoriai ir režisieriai, dailininkai, kompozitoriai, rašytojai, muzikantai ir dainininkai), mokslininkai, gydytojai, pedagogai.

O nuo perestroikos laikų Lietuvos parduotuvėse ir kavinėse pasirodęs vokiečių gamybos bizalinis glühwein masiškai lietuvių perkamas ir geriamas tik įrodo, kad pirkėjai gal iš tiesų nebežino kas yra tikras karštas vynas ir it kokie naivūs nežinukai iš vis neišmano, kad karštas vynas turi būti tik šviežiai paruoštas ir tuoj pat geriamas. O kai karštą vyną restoranuose ar kavinėse Jums pagamins ne iš Jūsų pasirinktos vyno rūšies, o pasiūlys butelinį gliuhweiną pakaitinti, žinokite, kad čia ir savininkai, ir dirbantieji iš vis neišmano kas yra tikras karštas vynas...

 Tiesiai šviesiai kalbant, tikras šviežiai pagamintas karštas vynas yra puikus pagalbininkas nuo peršalimo ligų, net ir plaučių uždegimo. Karštas kvapnus gėrimas sušildo ir tonizuoja organizmą. Skandinavijos šalių mokslininkai nustatė, kad karštas vynas po sunkių ligų stiprina imunitetą, padeda įveikti fizinį ir psichinį nuovargį. Peršalus, ar pasirodžius pirmiems gripo požymiams, norvegai, suomiai ir švedai išgeria porą bokalų karšto vyno su spanguolėmis ir gulasi lovon po šilta antklode, o iš ryto peršalimo negalios nelieka nė padujų...

Esu įsitikinęs, kad visi be išimties lietuviai turėtų prisiminti mūsų senolių patirtį ir patys gamintis savo šeimynai, giminėms ir mieliems svečiams bent per Šventas Kalėdas ir Naujųjų metų šventei karštą vyną ir ne bet kokį, o tik lietuvišką ir išskirtinai tik Juozo Vilkenio, jo vynai yra ypatingai gerai įvertinti ir sertifikuoti, aukštai kotiruojami Lietuvos ir Europos rinkose, net ir aš jo gamintus vynus žinau, esu jais sužavėtas bei pakertėtas ir galiu rekomenduoti, kaip geriausius Lietuvoje.

Kalėdoms ir Naujiems metams Juozas Vilkenis gali parduoti per 10000 butelių. Viduryje Lietuvos, prie Nemuno, antroje pusėje Jurbarko (pravažiavus tiltą), Kiduliuose, Sodų 6 galima rasti Vyninę kavinę, kur Juozas Vilkenis yra įrengęs savo vyno rūsius. Tai ką pas Juozą nuvykę pamatysite, kai su juo pabendrausite, suprasite, jog jis tikrai yra geriausias Lietuvoje sertifikuotų vynų gamintojas. Jam galima skambinti tel. +370656 54644

 

 

KALĖDŲ ŠVENČIŲ KARŠTAS PIENIŲ VYNAS

 

Juozo Vilkenio pienių vyno -  750 ml,

Apelsinų – 3 vnt.,

Medaus, geriau pavasarinio - 50g,

Cinamono lazdelių – 4 vnt.,

Gvazdikėlių – 30 vnt.,

Žvaigždanyžių – 2 vnt.

Apelsinus gerai su šepetėliu ir soda nuplauti. Vieną apelsiną supjaustyti ripkelėmis (storesniais griežinėliais) ir prismaigstyti gvazdikėlių, kaip matote nuotraukoje. Nuo likusių dviejų nupjaustyti žieveles, išspausti sultis. Sultis, pienių vyną supilti į prikaistuvį ar mažesnį puodą, sumesti medų, apelsinų žieveles, gvazdikėlius, cinamono lazdeles, žvaigždanyžio (senoviškai vadinamo badjanu) žvaigždeles ir maišant, kad ištirptų medus, kaitinti iki 80 - 90ºC temperatūros, bet neužvirinti. Į storasienes su rankenėle stiklines po lygiai paskirstyti apelsino ripkeles, po vieną žvaigždanyžį, supilti karštą vyną be apelsino žievelių, įmerkti po vieną cinamono lazdelę ir nedelsiant patiekti į stalą.

 

NAUJŲJŲ METŲ SUTIKIMO KARŠTAS PIENIŲ VYNAS

 

Juozo Vilkenio pienių vyno -  750 ml,

Apelsinų – 2 vnt.,

Citrinų – 2 vnt.,

Medaus, geriau pavasarinio – 50g,

Cinamono lazdelių –  4 vnt.,

Vanilės ankšties – 1 vnt.,

Kadagio uogų – 20 vnt.,

Žiupsnelio maltų gvazdikėlių,

Žiupsnelio maltų kardamonų.

Apelsinus, citrinas gerai su šepetėliu ir soda nuplauti, supjaustyti ripkelėmis (storesniais griežinėliais). Vanilės ankštį išilgai perpjauti per pusę ir padalinti į keturias dalis. Pienių vyną supilti į prikaistuvį ar mažesnį puodą, sumesti medų, apelsinų ir citrinų ripkeles, vanilės ankšties gabalėlius, cinamono lazdeles, maltus gvazdikėlius, kardamonus ir maišant, kad ištirptų medus, kaitinti iki 80 - 90ºC temperatūros, bet neužvirinti. Į storasienes su rankenėle stiklines po lygiai paskirstyti apelsino ir citrinos ripkeles, po vieną vanilės ankšties gabalėlį, po penkias kadagio uogas, supilti karštą vyną, įmerkti po vieną cinamono lazdelę ir nedelsiant patiekti į stalą.

KALĖDŲ ŠVENČIŲ KARŠTAS JUODŲJŲ SERBENTŲ VYNAS

 

Juozo Vilkenio juodųjų  serbentų vyno -  750 ml,

Citrinų – 2 vnt.,

Medaus, geriau pavasarinio – 50g,

Gvazdikėlių – 20 vnt.,

Cinamono lazdelių –  4 vnt.,

Žvaigždanyžių – 4 vnt.,

Žiupsnelio maltų gvazdikėlių,

Žiupsnelio maltų kvapiųjų pipirų.

Citrinas gerai su šepetėliu ir soda nuplauti, supjaustyti griežinėliais. Vanilės ankštį išilgai perpjauti per pusę ir padalinti į keturias dalis. Pienių vyną supilti į prikaistuvį ar mažesnį puodą, sumesti medų, apelsinų ir citrinų ripkeles, vanilės ankšties gabalėlius, cinamono lazdeles, maltus gvazdikėlius, kardamonus ir maišant, kad ištirptų medus, kaitinti iki 80 - 90ºC temperatūros, bet neužvirinti. Į storasienes su rankenėle stiklines po lygiai paskirstyti apelsino ir citrinos ripkeles, po vieną vanilės ankšties gabalėlį, po penkias kadagio uogas, supilti karštą vyną, įmerkti po vieną cinamono lazdelę ir nedelsiant patiekti į stalą.

 

KARŠTAS JUODŲJŲ SERBENTŲ VYNAS SU KAVA IR KONJAKU NAUJŲJŲ METŲ ŠVENTEI PRIE ŽIDINIO

 

Juozo Vilkenio juodųjų serbentų vyno -  750 ml,

Rudojo cukranendrių cukraus  – 150 g,

Stiprios kavos (espresso) – 300 g,

Konjako arba brendžio – 150 g,

Žiupsnelio maltų cinamonų,

Žiupsnelio maltų gvazdikėlių.

Juodųjų serbentų vyną, kavą ir konjaką supilti į prikaistuvį ar mažesnį puodą, suberti cukrų, maltus cinamonus ir gvazdikėlius ir maišant, kad ištirptų cukrus, kaitinti iki 80 - 90ºC temperatūros, bet neužvirinti. Į kalėdinius karšto vyno puodukus supilstyti karštą vyną, ant puoduko krašto pakabinti pusiau įpjautus apelsino griežinėlius ir nedelsiant patiekti į stalą.

KALĖDŲ ŠVENČIŲ KARŠTAS MĖTINIS ŠEŠIŲ UOGŲ VYNAS SU DŽIOVINTAIS VAISIAIS

 

Juozo Vilkenio mėtinio šešių uogų vyno -  750 ml,

Citrinų – 2 vnt.,

Rudojo cukranendrių cukraus – 100g,

Cinamono lazdelių –  4 vnt.,

Žvaigždanyžių – 4 vnt.,

Žiupsnelio maltų gvazdikėlių,

Žiupsnelio maltų kvapiųjų pipirų.

Žiupsnelio malto muskato riešuto.

Citrinas gerai su šepetėliu ir soda nuplauti, supjaustyti griežinėliais. Mėtinį šešių uogų vyną supilti į prikaistuvį ar mažesnį puodą, suberti cukrų, citrinų griežinėlius, cinamono lazdeles, žvaigždanyžius, maltus gvazdikėlius, kvapiuosius pipirus, muskato riešutus ir maišant, kad ištirptų cukrus, kaitinti iki 80 - 90ºC temperatūros, bet neužvirinti. Storasienių su rankenėle stiklinių kraštus suvilgyti vynu ir apvertus pamirkyti stambiame cukruje. Po to į stiklines po lygiai paskirstyti citrinos griežinėlius, po vieną žvaigždanyžį, supilti karštą vyną, įmerkti po vieną cinamono lazdelę ir nedelsiant patiekti į stalą. Prie vyno duoti džiovintų vaisių: abrikosų, figų, kriaušių, obuolių, slyvų, net ir riešutų.

 

LIETUVOS PONIŲ KARŠTAS MĖTINIS UOGŲ VYNAS SU DŽINU IR OBUOLIAIS

 

Juozo Vilkenio mėtinio uogų vyno -  750 ml,

Džino – 50 ml,

Žieminių raudonos spalvos obuolių – 3 vnt.,

Medaus, geriau pavasarinio – 50g,

Cinamono lazdelių –  4 vnt.,

Gvazdikėlių – 12 vnt.,

Žiupsnelio maltų cinamonų,

Žiupsnelio maltų kardamonų.

Obuolius gerai su šepetėliu ir soda nuplauti, supjaustyti storesnėmis skiltelėmis. Mėtinį uogų vyną ir džiną supilti į prikaistuvį ar mažesnį puodą, sumesti medų, obuolių skilteles, cinamono lazdeles, gvazdikėlius, maltus cinamonus, maltus kardamonus ir maišant, kad ištirptų medus, kaitinti iki 80 - 90ºC temperatūros, bet neužvirinti. Į storasienes su rankenėle stiklines po lygiai paskirstyti obuolių skilteles, po tris gvazdikėlius, supilti karštą vyną, įmerkti po vieną cinamono lazdelę ir nedelsiant patiekti į stalą.

 

KALĖDŲ ŠVENČIŲ KARŠTAS ŠEŠIŲ UOGŲ VYNAS SU KAVA IR KONJAKU

 

Juozo Vilkenio šešių uogų vyno -  750 ml,

Apelsinų – 2 vnt.,

Rudojo cukranendrių cukraus – 100g,

Cinamono lazdelių –  4 vnt.,

Gvazdikėlių – 12 vnt.,

Kvapiųjų pipirų – 12 vnt.,

Lauro lapų – 2 vnt.

Apelsinus  gerai su šepetėliu ir soda nuplauti, supjaustyti griežinėliais. Šešių uogų vyną supilti į prikaistuvį ar mažesnį puodą, suberti apelsinų griežinėlius, cukrų, cinamono lazdeles, gvazdikėlius, kvapiuosius pipirus, laurų lapus ir maišant, kad ištirptų cukrus, kaitinti iki 80 - 90ºC temperatūros, bet neužvirinti. Į storasienes su rankenėle stiklines po lygiai paskirstyti apelsino griežinėlius, po tris gvazdikėlius, po tris kvapiuosius pipirus, supilti karštą vyną, įmerkti po vieną cinamono lazdelę ir nedelsiant patiekti į stalą. Prie vyno galima duoti saldžių bandelių džiūvėsius.

 

SVEIKATINANTIS KARŠTAS ŠEŠIŲ UOGŲ VYNAS SU SPANGUOLĖMIS

 

Juozo Vilkenio šešių uogų vyno -  750 ml,

Citrinų – 2 vnt.,

Medaus, geriau pavasarinio - 100g,

Cinamono lazdelių –  4 vnt.,

Gvazdikėlių – 12 vnt.,

Kvapiųjų pipirų – 12 vnt.,

Žiupsnelio maltų imbierų,

Žiupsnelio maltų kardamonų,

Spanguolių – 60 g.

Citrinas gerai su šepetėliu ir soda nuplauti ir išspausti sultis. Sultis ir šešių uogų vyną supilti į prikaistuvį ar mažesnį puodą, įdėti medų, cinamono lazdeles, gvazdikėlius, kvapiuosius pipirus, maltus imbierus, kardamonus ir maišant, kad ištirptų medus, kaitinti iki 80 - 90ºC temperatūros, bet neužvirinti. Į storasienes su rankenėle stiklines po lygiai paskirstyti po tris gvazdikėlius, po tris kvapiuosius pipirus, supilti karštą vyną, įmerkti po vieną cinamono lazdelę suberti po 15 g spanguolių ir kaip mat nedelsiant patiekti į stalą.

 

KAS MADINGA IR GRAŽU PRIE KARŠTO VYNO

   

 

  

 

 

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas

Vincentas Sakas,

Mob.tel. +370617 24338

El. paštas: vsakas@gmail.com

Melnragė, 2014.11.15